Tour an Oregon Island Property That Features Not One But Two Separate Houses

0
13


It took interior designer Jessica Helgerson and architect Yianni Doulis a fair amount of time to make a five-acre Sauvie Island, Oregon, property their own—four years, to be exact. With their two children, Max (now 18 years old) and Penelope (16), the couple first moved into the 540-square-foot house on the property in 2010. And while the structure was renovated using nearly exclusively reclaimed materials, the family ultimately moved into the larger house next door in 2014.

“We spent several years looking for a property that would present us with a long-term project without being impossible to manage,” Helgerson says. “We loved the canopy of the 200-year-old native oaks right away, and the fact that the property was relatively small while still being zoned for two houses. The little house was well sited and had good bones, so we kept the footprint and renovated it entirely.” That abode now serves as a stand-alone set of guest quarters. And as for the other, larger structure? “The second house on the site was built over its septic tank and had very little charm, so we decided to replace it with an entirely new structure,” Helgerson says.

The unique charms of the Columbia River area, which is conveniently situated close to Portland, where Helgerson heads up her interior design studio, immediately resonated with the duo. “The scale of the fields reminds us of the European countryside—we both have roots in Europe—and it tugged at our heartstrings because of that,” the designer says. “We also wanted our kids to grow up somewhere where they would have plenty of nature right outside the door, and the chance to run a little wild.”

The charming greenhouse has passion vine, star jasmine, and a zellige tabletop with vintage cast-iron base.

With its traditional layout (historically called a double pile), the main house spreads over 2,400 square feet. The public areas are on the ground floor, while the second floor includes three bedrooms and an attic. “It shares a lot of design DNA with vernacular houses in New England from the 18th and 19th centuries,” Helgerson says.

Helgerson and Doulis kept the overall palette sober, while bringing in color thanks to the use of books, plants, and art. “Three out of four of our parents were writers, with two English professors in the three, so that feels very much like us,” she says. “The design also reflects how the living room and outdoor spaces accommodate our [pre-COVID] social life. There’s a Greek term, philoxenia, which combines elements of hospitality, love of strangers, and concern for their well-being while in your care, that we can fulfill in this house.”



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here